dimarts, 17 de setembre del 2013

Evolució/Actualitat castellera

Al 2011 vaig escriure l'únic post sobre castells (criticant el periodisme casteller i sistema de puntuacions d'aleshores). Des de llavors no he escrit més sobre ni aquest tema, ni sobre l'actualitat castellera.

Hi ha hagut certes coses que han canviat, i d'altres que segueixen igual.

Més avall de l'escrit en parlo, però el que no ha canviat gens és la consideració que es té al 3 de 8 aixecat per sota, castell infravalorat pel nº de vegades assolit i pel nº de colles que l'han fet (només 1 l'ha aconseguit carregar i descarregar).
Per mi, els rankings/puntuacions/classificacions/baremacions de castells haurien de ser vasculant i haurien de tenir en compte el nº de vegades que es veu un castell i el nº de colles que el fan. Si l'objectiu és veure varietat i no només els mateixos castells sempre, es clar.
Si tant fácil és fer el 3 de 8 aixecat per sota, per què no li pugen la puntuació i el posen com a castell més valorat?? En aquest cas, totes les colles (en any de concurs) que participin al concurs, voldran portar-lo, i el portarien, i veuríem 50 3d8ps, no?? O és que és més difícil del que ens pensem, i potser està infravalorat?? (Per quin motiu ho hauria d'estar? És que beneficia a algú l'actual classificació / puntuació dels castells?)

Com a repàs molt breu, actualment el 9 de 8 ja no és una estructura únicament de la Colla Vella (2001,2003, 2011, 2012), sinó que la Jove de Tarragona i la Joves de Valls s'hi van apuntar al carro, i enguany al 2013, els de Castellers de Vilafranca l'han estrenat al seu repertori amb la variant d'un sol enxaneta. Aquesta 'assiduïtat' del 9d8 ha obert el debat del que es considera com a "gamma extra" o ">3d9f".  (Veure més avall)

La Joves de Valls va passar un 2011 irregular, cosa que va comportar quedar fora de St. Fèlix a criteri dels administradors, que van preferir portar una emergent la Jove de Tarragona.
La Joves de Tarragona va aconseguir el 2012 el 5d9f (foren ells els primers a perseguir-lo als 90's), i a dia d'avui (15.9.13) l'han descarregat 3 vegades (1 al 2012, 2 al 2013), l'últim avui a la Pl. de la Font a la diada del 1r diumenge de festes de Sta. Tecla, assolint la millor diada de la seva història (repetint la diada del Vendrell '12) acompanyant el 5d9f amb el 9d8, 3d9f i pd7f .
Els Xiquets de Tarragona, per la seva banda, avui han aconseguit també repetir la seva millor diada de la història, 3d9f, 4d9f i 5d8.
Els Castellers de Vilafranca estan firmant els millors registres fins ara mai vistos. Tot i que han descuidat l'estructura del 5, i apart d'embutxacar-se el 9de8, van arribar al 7d9f per Tot Sants '12, i van descarregar amb força assiduïtat el 2 de 8 al llarg del 2012 (guanyant el Concurs amb el 4d9fpC, 3d9fpC, 2d8D i 4d9D), i van aconseguir descarregar el 4 de 9 (el 1r al Concurs, seguit del de Tots Sants'12). Recentment, en la que crec que és la millor diada de la història, van descarregar el seu primer 3d10fm, al 30è intent que feien, i ara estan a només 1 d'igualar el registre dels Minyons de Terrassa en aquesta estructura. Cal afegir que varen tornar a carregar el 2d9f l'any passat. Quan els arribarà el 'fin de ciclo', que per exemple als Minyons sembla que els hagi arribat enguany? Això només el temps ho dirà. Les demés colles han d'estar a l'aguait seguint els seus programes, que no són menys meritoris, ja que hem vist fins a 5 colles portar a plaça castells superiors el 3d9f.
No es pot oblidar que els Castellers de Vilafranca no han aconseguit encara almenys carregar tots els castells fets fins ara.
Si a l'any 2002 era la Colla Vella dels Xiquets de Valls qui, carregant el 2d8 i el 4d9, aconseguia tenir a l'historial almenys tots els castells carregats (a excepció dels intents de 3d9 i peu desmuntats de 4d10fm, i del posterior intent de pd9fmp), a l'any 2013 els Castellers de Vilafranca encara no han aconseguit aquesta gesta, ja que no han aconseguit mai ni tant sols carregar el 3 de 8 aixecat per sota. El dia que ho facin, seran ells qui estaran en disposició de tenir aquest honor.

Els Capgrossos de Mataró van aconseguir arribar al 2d9fm, tot i que la seva evolució no ha continuat amb el mateix ritme com ho estan fent la Joves de Tarragona, i encara no han fet el pas a altres estructures superiors al 3d9f.
I tantes altres colles que han fet un salt important els darrers anys i que també es mereixen un reconeixement (Castellers de Sants, de Gràcia, de Sabadell, Xiquets de Reus, etc.)

Polèmica
Com deia anteriorment, l'anomenada periodísticament "Gamma Extra" està estretament relacionada amb la classificació dels castells, on a tots ens ve al cap la taula de puntuació del Concurs i d'altres plataformes castelleres.
No obstant això, hi ha qui no està d'acord amb els criteris pels quals es considera un castell més dificultós que un altre.
Si bé es pot asumir que augmentar el nombre de pisos d'un castell, o treure-li les manilles i folre (i pinya) el fa més dificultós, no està tant clar si tenir dominada l'estructura del 2 enlloc de la del 5 o la del 4 amb el pilar realment és tant meritori.
Quan s'hi afegeixen castells com el 9 de 8 i el 3d8 aixecat per sota, el debat encara es fa més complex.

Personalment, un castell que es veu amb molta assiduïtat per part de moltes colles el considero un castell poc difícil, ja que si el porten tant sovint tantes colles, serà perquè no és 'tant' difícil. (una altra cosa és que una colla el passegi: això vol dir que el tenen molt ben treballat). La clau de la qüestió aquí és veure si hi ha més colles que poden portar a plaça el mateix castell amb la mateixa freqüència.

Hi ha qui considera més dificultós del 9d8 amb 1 enxaneta que amb 3. És evident que el temps que es triga amb 1 enxaneta és superior a fer-ho amb 3 (que si a sobre estan descoordinats, encara té menys gràcia). De la mateixa manera, hi ha qui considera que el 9d8 és un castell de 8 pisos, com un 5 però amb 3 rengles, i que per tant, en tot cas s'hauria de considerar gamma extra un hipotètic 9d9f.

Sigui com sigui, al meu parer, el 9d8 és gamma extra quan cau (la castanya és extra), de moment el consideraria superior al 3d9f pel motiu que les colles que l'han fet són 4. Quan augmenti el número de colles que el portin (i si el porten colles que han fet castells bàsics de 9 però no han fet cap 'gamma extra'), llavors crec que caldrà una reconsideració.

En el tema de 3 de 8 aixecat per sota sí que sóc més estricte.
Com he dit abans, per mi hi ha una relació entre:
 [nº de vegades realitzat / Colles que el realitzen]

 [Dificultat]

Per això, crec que fins que no hi hagi més colles que el portin a plaça, és per mi un castell a l'altura del 2d9f (1 sola colla), i més difícil que el 3d10fm (3 colles carregat, 2 colles descarregat).