dimarts, 17 de setembre del 2013

El 3 de 8 aixecat per sota

El 3 de 8 aixecat per sota és un castell misteriós.
Misteriós perquè només l'ha fet una única colla, tot i estar valorat (puntuació concurs) per sota de castells com el 2d9fm (5 colles), 5d9f (5 colles). De fet, tots els castells carregats s'han carregat per més d'una colla, a excepció de l'esmentat 3 de 8 aixecat per sota (descarregat exclusivament per la Colla Vella dels Xiquets de Valls), el 2 de 9 amb folre (carregat 3 vegades pels Castellers de Vilafranca) i la quimera del 7 de 9 amb folre (1 descarregat pels Castellers de Vilafranca).

Des de la meva perspectiva, si només una colla ha assolit un castell, deu ser per algun motiu, no?
O no interessa als demés (és  tant fàcil que és una pèrdua de temps), o està infravalorat (és tant difícil i puntua tant poc, que és una mala carta), o realment és molt difícil (i realment fa por imaginar-se'l, ja sigui per la quantitat de gent necessària, com per la dificultat de la tècnica).

No entraré a discutir si un 2 és menys defensable o un 4 és més estable, i si un castell amb folre i manilles té més o menys mèrit que un castell sense folre. Senzillament, i amb les dades a la mà, els castells que només s'han aconseguit per part d'una sola colla deixen a entreveure algun motiu més que el d'una simple elecció: la dificultat.

Per tant, considero que el 3d8ps està infravalorat.

Per mi, la puntuació hauria de ser variable, i adequar-se a la freqüència en què es veuen els castells. Com més es veu un castell, menys hauria de valer si n'hi ha d'altres d'igual o major dificultat que estan menys valorats i es veuen menys.
D'aquesta forma, si el 3 de 8 aixecat per sota fos el més valorat, l'hauríem de veure en moltes de les colles que participen al Concurs de Castells durant el Concurs, ja que com que es considera més fàcil que el 2 de 9 amb folre  i manilles i que el 5 de 9 amb folre, i per tant, seria fàcil que l'assolissin.

I si no es veiés amb l'assiduïtat que se n'esperaria d'un castell tant "fàcil" (grup 6), m'estaríeu donant la raó que, a dia d'avui (2013) i des de fa molts anys, el 3 de 8 per sota és un castell marginat a la taula de puntuació del Concurs, i en conseqüència, arraconat de les carteres de gairebé totes les principals colles castelleres.


Castells superiors al 3d9f, per ordre en què estan considerats de cara al concurs: 
(grup6) 9de 8 (4 colles), 3 de 8 aixecat per sota (1 colla, un total de 5D+4C), 2 de 9 amb folre i manilles (5 colles), Pilar de 8 amb folre i manilles (3 colles), 7 de 9 amb folre (1 colla, 1D), 5 de 9 amb folre (5 colles), 4 de 9 amb folre i pilar al mig (3 colles), 3 de 9 amb folre i pilar al mig (2 colles), (hipotètic inèdit 5 de 9 amb folre i pilar al mig).
(grup7) 4 de 9 (sf) (4 colles), 2 de 8 (sf) (3 colles), 3 de 10 amb folre i manilles (3 colles), (hipotètics inèdits 9 de 9 amb folre i 4 de 10 amb folre i manilles), 2 de 9 amb folre (sm) (1 colla), pilar de 9 amb folre, manilles i puntals (intentat per 1 colla), 3 de 9 (sf) (intentat per 3 colles).